2021-08-05 08:18:05• hírek • Bede Emőke / Agerpres

Már 14 halálesetet hoztak összefüggésbe Romániában a delta variánssal

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) szerdán közzétett heti jelentése szerint a július 26. és augusztus 1. között diagnosztizált új koronavírus-fertőzéses esetek 50,3 százalékét Bukarestben, illetve Konstanca, Kolozs, Ilfov és Temes megyében jegyezték.

Az INSP honlapján közölt adatok szerint az összes új fertőzéses eset 81,5 százalékát beoltatlan személyeknél mutatták ki. A halálesetek 71,4 százalékát Neamţ, Bákó, Călăraşi, Szatmár és Botoşani megyében regisztrálták. A halálos áldozatok 85,7 százaléka nem volt beoltva, 14,3 százaléka pedig csak első dózisát kapta meg a koronavírus elleni vakcinának. A halálos áldozatok 86,1 százaléka 60 évesnél idősebb személy, 57,5 százaléka férfi volt, 94,6 százalékának pedig volt valamilyen társbetegsége. 


14-re nőtt a delta variánssal összefüggésbe hoztató elhalálozások száma


Az INSP jelentése szerint augusztus 1-ig mintegy 2009 esetben igazolták a SARS-CoV2 valamelyik aggodalomra okot adó változatával (VOC – Variant of concern) való fertőzöttséget. Ezek közül 1713 esetben az úgynevezett alfa (korábban: brit) variásról volt szó, 11 esetben a béta (dél-afrikai) variáns jelenlétét mutatták ki, a gammához (brazil) 23 fertőzés köthető, az egyre nagyobb teret hódító delta (indiai) variánst pedig 262 esetben igazolták. Sajnos az aggodalomra okot adó vírusváltozatok immár 44 emberéletet követeltek: az alfa 27-et, a gamma 3-at, a delta pedig 14-et.


Az említett forrás szerint a korábban indiai variánsként emlegetett delta-fertőzések 42 százalékát (110 esetet) az ország 56 különböző gócpontjában azonosították. Az ezen gócpontokban felfedezett esetek közül 8-ban játszhatott közre a külföldi utazás: hárman Indiában jártak, egy-egy fő pedig Finnországban, Olaszországban, Spanyolországban, Törökországban és az Egyesült Királyságban fordult meg nem sokkal a fertőzés előtt. Azon igazolt esetekkel kapcsolatban, amelyeket nem a fertőzésgócokban mutattak ki, az epidemiológiai vizsgálat 46 alkalommal tárt fel külföldi utazást, 92 esetben azonban ilyen jellegű kapcsolatot nem sikerült kimutatni. További 4 esetben a fertőzött egy családon kívüli személytől kapta el a vírust, 3 esetben az érintettek nem kívántak együttműködni a közegészségügyi igazgatósággal, 5 fertőzöttel egyáltalán nem sikerült felvenni a kapcsolatot, további 2 eset kivizsgálása pedig jelenleg is folyamatban van.


A delta variánssal fertőzött 262 személy közül mindössze 50-en voltak beoltva, közülük 47-en megkapták mindkét oltást, 3-an pedig csak az első dózist.


Az említett vírusváltozathoz ez idáig 14 halálesetet kapcsoltak a hatóságok. Ezek közül 13 esetben olyan betegekről volt szó, akik mindannyian rendelkeztek társbetegségekkel, ugyanakkor nem kérték a koronavírus elleni oltást. Az utolsó, 14. eset egy 72 éves, Szatmár megyei férfi volt, aki úgyszintén rendelkezett több társbetegséggel, viszont a korábbi áldozatokkal ellentétben ő már mindkét koronavírus elleni oltást megkapta. Az oltás és a delta variánst igazoló mintavétel között 103 nap telt el – derül ki a jelentésből.


Szatmár megyében ez idáig két delta variánssal történő fertőzést igazoltak, ezek közül az egyik páciens, az említett 72 éves férfi életét vesztette. Jelen pillanatig más aggodalomra okot adó változatot nem detektáltak megyénkben. A fertőzésgócok elhelyezkedése az alábbi térképen tekinthető meg.



Az INSP jelentésében hangsúlyozza, hogy jelen pillanatban nincs a delta variáns közösségi terjedésére utaló bizonyíték.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: